G7-ta paralajmëron Rusinë kundër përdorimit të armëve bërthamore

Udhëheqësit e G7, kanë paralajmëruar Rusinë kundër përdorimit të armëve kimike, biologjike ose bërthamore në pushtimin e Ukrainës.

“Ne paralajmërojmë kundër çdo kërcënimi të përdorimit të armëve kimike, biologjike dhe bërthamore ose materialeve të ngjashme,” shkruajtën liderët pas takimit në Bruksel, shkruan CNN.

Ata denoncuan gjithashtu përpjekjet e Rusisë për keqinformim duke sugjeruar se Ukraina po përgatitej të përdorte një armë kimike ose bërthamore.

“Ne denoncojmë kategorikisht fushatën keqdashëse dhe plotësisht të pabazë të Rusisë kundër Ukrainës, një shtet në përputhje të plotë me marrëveshjet ndërkombëtare të mospërhapjes. Ne shprehim shqetësimin për vendet dhe aktorët e tjerë që kanë përforcuar fushatën e keqinformimit të Rusisë”, shkruajnë udhëheqësit.

Pa përmendur në mënyrë specifike Kinën, udhëheqësit aluduan për konsideratën e Pekinit për t’i ofruar Rusisë ndihmë ushtarake ose financiare.

“Ne do të vazhdojmë të bashkëpunojmë ngushtë, duke përfshirë angazhimin e qeverive të tjera për miratimin e masave të ngjashme kufizuese me ato të vendosura tashmë nga anëtarët e G7 dhe për të përmbajtur nga evazioni, anashkalimi dhe mbushja që synojnë të zvogëlojnë ose zbutin efektet e sanksioneve tona,” shkruajtën udhëheqësit.

G7 tha: “Ne jemi të shqetësuar nga përshkallëzimi dhe përforcimi i represionit kundër popullit rus dhe retorika gjithnjë e më armiqësore e udhëheqjes ruse, përfshirë kundër qytetarëve të zakonshëm.”

Dhe pa mbajtur një qëndrim të qartë për pjesëmarrjen e Rusisë në G20, liderët thanë se “organizatat ndërkombëtare dhe forumet shumëpalëshe nuk duhet të kryejnë më aktivitetet e tyre me Rusinë në një mënyrë të zakonshme”.