Ekziston rreziku për epidemi hidrike, IKShPK rekomandon vlimin e ujit

Instituti Kombëtar Shëndetit Publik të Kosovës ka rekomanduar së fundi që uji të vlohet përpara përdorimit për shkak se ekziston rreziku opër shpërthimin e epidemive hidrike.

Përmes një reagimi për media janë dhënë edhe disa rekomanime të tjera në kohën kur vendi është përballur me vërshime të mëdha e që disa zona janë të prekura shumë.

“Uji para përdorimit patjetër të vlohet si masë e sigurisë bakteriologjike e zbatueshme në situata me turbullirë të shtuar në resurse për të parandaluar shpërthimin e epidemive hidrike. Kjo procedurë e vlimit të ujit është aq e thjeshtë dhe e zakonshme, por e domosdoshme për të parandaluar shpërthime epidemike.  Të shfrytëzohen resurset e sigurta ose uji i ambalazhuar. Si pasojë e vërshimeve në pjesën më të madhe të vendit tonë situata me ujë të pijes është vështërsuar dukshëm”.

Sipas IKShPK-së, Qeveria e Kosovës është në gjendje gatishmërie që së bashku me institucionet përkatëse për monitorimin e situatës në vend.

“Qeveria e Republikës së Kosovës ka ngritur nivelin e gatishmërisë me të gjitha institucionet përkatëse.  Ekipet e Institutit Kombëtar po vazhdojnë me vigjilencë të shtuar dhe janë në monitorim të pandërprerë të ujit të pijes. Të gjitha QRSHP në Kosovë janë në gjendje gatishmërie me ekipe kujdestare pa ndërprerë me specialistët e ekologjisë humane dhe epidemiologjisë dhe po monitorojnë situatën epidemiologjike e cila është në kontroll dhe nuk ka raste të dyshimta të sëmundjeve ngjitëse si pasojë e vërshimeve”.

Krahas kësaj, IKShPk ka treguar se disa zona ende përballën me vështirësitë për furnizimin me ujë të pijes duke jep edhe një rekomandim për të gjitha Kompanitë Rajonale të Ujësjellësit.

“IKSHPK / Qendra e Ujit rekomandon të gjitha Kompanitë Rajonale të Ujësjellësit (KRU) me qëllim të stabilizimit të furnizimit: Përcjellja e vlerave të turbullirës dhe kujdes i shtuar në procesin e trajtimit, Kujdes i shtuar në procesin e dezinfektimit, Mbrojtje të stabilimenteve dhe të burimeve, Sanimin e gjendjes aktuale në rast të defekteve teknike,  Riparimi dhe debllokimi i pusetave, Sanimi i dëmtimeve ne rrjetin shpërndarës”.

Tutje, thuhet se ekipet e Institutit Kombëtar janë në gjendje gatishmërie dhe vazhdojnë me monitorim të rregullt dhe në dispozicion me të gjitha kapacitetet për të ruajtur situatën stabile dhe për çdo përkeqësim të situates epidemiologjike do të bëjë informimin e qytetarëve.