Reportazhi nga Gaza, eksodi tragjik i një populli

Korrespondenti i La Repubblica, Fabio Tonacci hyri në Rripin e Gazës me një automjet të blinduar të ushtrisë izraelite. Kushtet e vendosura nga ushtria ishin që ata të mund të rishikonin materialin video dhe fotografik të mbledhur, përpara publikimit, “për arsye sigurie ushtarake”. Misioni zgjati tre orë. Një mijë njerëz kaluan përgjatë rrugës Salah al-Din në 25 minuta, duke përfshirë gra, fëmijë, të sëmurë dhe të moshuar. “Ne ndajmë civilët nga Hamasi, për t’i mbrojtur ata”, thotë Gilat, komandant i Brigadës 828 të IDF. “Por ne e dimë se terroristët mund të shfrytëzojnë gjithashtu korridorin”, shton ai. Gaza është shndërruar në qytet fantazmë, njerëzit vijojnë të ikin.