Blinken kundër planeve të Izraelit për ripushtimin e Gazës

Blinken dhe Netanyahu gjate nje takimi
Blinken dhe Netanyahu gjate nje takimi

Sekretari amerikan i shtetit, Antony Blinken ka deklaruar se elementët kryesorë të një paqeje të ardhshme përfshijnë “mos zhvendosjen me dhunë të palestinezëve nga Gaza”.

“Jo tani, jo pas luftës”, tha ai, duke shtuar se kushtet e tjera përfshijnë:

-Asnjë përdorim i Gazës si një platformë për terrorizëm apo sulme të dhunshme

-Asnjë riokupim i Gazës pas përfundimit të konfliktit

-Asnjë përpjekje për të bllokuar apo rrethuar Gazën

-Asnjë reduktim në territorin e Gazës

Blinken vazhdon të adresojë hapat për një “paqe të qëndrueshme”. Ai tha se planet duhet të përfshijnë bashkimin e Gazës me Bregun Perëndimor nën Autoritetin Palestinez.

Blinken shtoi se “duhet të përfshijë një mekanizëm të qëndrueshëm për rindërtimin e Gazës” dhe një “rrugë drejt izraelitëve dhe palestinezëve që jetojnë krah për krah” në dy shtete të veçanta.

“Të gjithë ne duam t’i japim fund këtij konflikti sa më shpejt të jetë e mundur. Dhe ndërkohë, për të minimizuar vuajtjet e civilëve.

Por siç diskutova me kolegët e mi të G7, ata që bëjnë thirrje për një armëpushim të menjëhershëm kanë detyrimin të shpjegojnë se si të trajtojnë rezultatin e papranueshëm që ka të ngjarë të sjellë.

Hamasi mori më shumë se 200 pengje, me kapacitetin dhe synimin e deklaruar për të përsëritur 7 tetorin. Gaza nuk mund të vazhdojë të drejtohet nga Hamaso. Është gjithashtu e qartë se Izraeli nuk mund ta pushtojë Gazën.

Tani, realiteti është se mund të ketë nevojë për një periudhë tranzicioni në fund të konfliktit. Ne nuk shohim një riokupim dhe ajo që kam dëgjuar nga udhëheqësit izraelitë, është se ata nuk kanë qëllim të ripushtojnë Gazën”, tha Blinken.