Art Jetese

Kulla e Pizës në rrezik, qeveria italiane kërkon propozime shpëtimi

Ekspertët kanë paralajmëruar se ndërtesa mesjetare – një nga atraksionet kryesore turistike të Italisë – është në rrezik serioz të shembjes nga një tërmet ose stuhi.

Propozimet për të shpëtuar Kullën e Anuar mbërritën në Pizë nga e gjithë bota, por vetëm në vitin 1999 filloi puna e suksesshme e restaurimit.

Më 9 gusht 1173, filloi ndërtimi i Kullës së Përkulur, e cila do të vendoste këmbanat e katedrales së madhe në Piazza dei Miracoli, “Vendi i Mrekullive”.

Piza në atë kohë ishte një fuqi e madhe tregtare dhe një nga qytetet më të pasura në botë, dhe kambanorja do të ishte më madhështorja që kishte parë ndonjëherë Evropa. Megjithatë, kur kulla ishte pak më shumë se tre kate e lartë, ndërtimi u ndal për një arsye të panjohur.

Ndoshta ishte për shkak të konflikteve ekonomike ose politike, ose ndoshta inxhinierët vunë re se edhe atëherë kulla filloi të zhytet në tokë nga njëra anë.

Vitet e fundit është përcaktuar se animi i kullës është shkaktuar nga mbetjet e një grykëderdhjeje të lashtë lumi që ndodhet poshtë ndërtesës.

Toka është e përbërë kryesisht nga uji dhe rëra e ndyrë dhe njëra anë e ndërtesës së rëndë prej mermeri filloi të zhytet gradualisht në tokë sapo u hodh themeli.

Një ndërprerje 95-vjeçare në ndërtim lejoi që ndërtesa të vendosej disi dhe kryeinxhinieri i ri u përpoq të kompensonte animin e dukshëm të kullës duke i bërë katet e reja pak më të larta në anën e shkurtër.

Në 1278, punëtorët arritën në majë të katit të shtatë dhe ndërtimi u ndal përsëri. Në atë kohë, pjerrësia në jug ishte 90 centimetra.

Në vitin 1360, filloi puna në kambanoren, katin e tetë dhe të fundit, dhe punëtorët u përpoqën të kompensonin animin duke ndërtuar dhomën me një pjerrësi të vogël me pjesën tjetër të kullës.

Kulla u përfundua zyrtarisht rreth vitit 1370. Pavarësisht animit të saj, ndërtesa u përshëndet si një mrekulli arkitekturore dhe njerëzit erdhën nga larg e gjerë për të admiruar 200 kolonat e saj dhe gjashtë arkadat e jashtme.

Animi vazhdoi çdo vit, por kjo vetëm rriti interesin për kullën. Një matje e vitit 1550 tregoi se maja ishte 12 këmbë (3.6 m) në jug të bazës.

Në 1838, një arkitekt mori lejen për të gërmuar bazën e kullës, një pjesë e së cilës ishte zhytur në tokë. Ndërsa gërmonte, uji doli nga toka dhe kulla u anua edhe dhjetë centimetra në jug.

Në vitin 1934, Benito Mussolini, diktatori i Italisë, vendosi që Kulla e Anuar ishte një simbol i papërshtatshëm për Italinë maskiliste fashiste.

Në përpjekje për të ndryshuar animin, inxhinierët hapën gropa në bazën e kullës dhe derdhën rreth 200 tonë beton. Kulla papritmas u anua edhe dhjetë centimetra në jug.

Në vitet 1950, këmbanat e rënda mesjetare në kullë ishin ngjitur fort. Në vitin 1964, qeveria italiane kërkoi publikisht propozime se si të shpëtonte kullën nga ajo që ata besonin se ishte shembja e afërt. Dy vjet më vonë, një përpjekje për restaurim me shpim u ndërpre kur kulla u anua pak më në jug.

Në vitin 1985, një tjetër përpjekje gjithashtu shkaktoi një anim. Në vitin 1990, qeveria italiane mbylli dyert e Kullës së Anuar për publikun për shkak të shqetësimeve të sigurisë dhe filloi të shqyrtonte propozime më drastike për të shpëtuar ndërtesën.

Në vitin 1992, në përpjekje për të stabilizuar përkohësisht ndërtesën, rreth kullës deri në katin e dytë u ndërtuan tendona prej çeliku të veshur me plastikë.

Një vit më pas rreth kullës u ndërtua një bazë betoni në të cilën u vendosën kundërpesha në anën veriore. Përdorimi i këtyre peshave e zvogëloi animin me gati tre centimetra.

Në vitin 1995, komisioni që mbikëqyrte restaurimin u përpoq të zëvendësonte kundërpeshat e shëmtuara me kabllo nëntokësore. Inxhinierët ngrinë tokën me nitrogjen të lëngshëm në përgatitje, por kjo në fakt bëri që pjerrësia të rritet në mënyrë dramatike dhe projekti u braktis.

Më në fund, në vitin 1999, inxhinierët filluan një proces të nxjerrjes së dheut nën anën veriore, i cili në pak muaj tregoi efekte pozitive.

Dheu u hoq me një ritëm shumë të ngadaltë, jo më shumë se tetë litra në ditë, dhe një parzmore masive kabllosh e mbajti kullën në vend në rast të destabilizimit të papritur.

Brenda gjashtë muajve, pjerrësia u zvogëlua me tre centimetra dhe në fund të vitit 2000, me 30. Kulla u rihap për publikun në dhjetor 2001, pasi u arrit drejtimi me 45 centimetra.

Ky drejtim mendohet se do t’i japë Kullës së Pjerrët të Pizës 300 vjet të tjera jetë.

/Shqip.com