Kulturë

Kokë mermeri e Herkulit dhe dhëmbë njeriu u gjetën në një anije 2000-vjeçare

Një kokë mermeri e heroit mitik grek Herkulit, dhëmbë njeriu dhe objekte të tjera u gjetën nga një anije e mbytur 2000-vjeçare në Antikythera, sipas një njoftimi për shtyp nga arkeologët që gërmuan vendin nënujor.

Anija mallrash e epokës romake, rreth. 60 pes, u gjet në brigjet e ishullit grek Antikythera në vitin 1900. Zhytësit nxorrën mbetje nga anija e mbytur gjatë gjithë vitit pasardhës. Që nga zbulimi fillestar, ka pasur ekspedita të vazhdueshme gjatë shekullit të kaluar, shkruan Artnews.

Këto gërmime të mëparshme kanë nxjerrë artefakte, monedha dhe statuja të shumta, si dhe qeramikë helenistike nga 75–50 pes dhe qeramikë romake nga mesi i shekullit të parë.

Janë gjetur gjithashtu mbetje të gërryera që i përkasin Mekanizmit misterioz Antikythera, i cili ofron një model të sistemit diellor. Besohet se mekanizmi do të kishte funksionuar si një lloj kalendari, duke vënë në dukje dukuritë kryesore astronomike si eklipset dhe ngjarjet kulturore si Olimpiada.

Si pjesë e një programi kërkimor të vazhdueshëm pesëvjeçar të koordinuar nga Universiteti i Gjenevës në Zvicër që synon të zgjerohet në ekspeditën 1900–01, ekipi po punon për të “formuluar një kuptim më të qartë dhe më të mprehtë të anijes, rrugës së saj, ngarkesa dhe kushtet e rrënojave.”

Arkeologët njoftuan gjetjet e tyre fillestare të dielën nga sondazhi më i fundit, i cili u zhvillua nga 23 maji deri më 15 qershor, i cili përfshinte ekspozimin e një pjese të re të rrënojave.

“Kërkimi në terren i vitit 2022 përfshinte zhvendosjen e gurëve të përzgjedhur të mëdhenj natyrorë që kishin mbuluar pjesërisht zonën e mbytjes së anijes gjatë një ngjarjeje që është nën hetim, me peshë deri në 8.5 tonë secili; heqja e tyre i dha akses një pjese të paeksploruar më parë të anijes së mbytur,” shpjegoi njoftimi.

Atje, ata zbuluan një kokë masive mermeri, që ka të ngjarë t’i përkiste statujës pa kokë të Herkulit të Antikythera-s, e cila ndodhet në Muzeun Arkeologjik Kombëtar në Greqi dhe është marrë më parë mbi një shekull më parë.

Dy dhëmbë njeriu, të cilët do t’i nënshtrohen analizave të mëtejshme, u gjetën gjithashtu midis një aglomerati të fortë depozitimesh detare, së bashku me fragmente bakri, druri dhe materiale të tjera.

“Analiza gjenetike dhe izotopike e dhëmbëve mund të jetë e dobishme për të nxjerrë informacione mbi gjenomin dhe karakteristikat e tjera të rëndësishme për origjinën e individëve të cilëve u përkisnin,” vuri në dukje ekipi.

Gjetjet shtesë përfshijnë një bazament që i përket një statuje mermeri dhe pajisje nga anija, si gozhdë bronzi dhe hekuri, një jakë plumbi për spirancën prej druri dhe masat e betonit prej hekuri.