Art Jetese

Keni probleme me harresën?, këto janë arsyet

Shumë njerëz të moshuar kanë paqëndrueshmëri, vështirësi në ecje, humbje të kujtesës ose episode të mosmbajtjes që kufizojnë jetën e tyre.

Të gjitha këto simptoma shumë mendojnë se janë për shkak të moshës ose “demencës”.

Por demenca është një simptomë që zakonisht mund të jetë për shkak të sëmundjeve, si Alzheimer, por mund të jetë edhe për shkak të hematomave apo tumoreve të trurit, të cilat kur hiqen këta pacientë shërohen dhe mund t’i kthehen aktiviteteve të përditshme.

Është e rëndësishme të theksohet se paqëndrueshmëria, vështirësia në ecje, problemet e kujtesës ose mospërmbajtja mund të jetë për shkak të një gjendjeje të zakonshme, por më pak të njohur: Hydrocephalus me presion normal, në të cilin ka një grumbullim të lëngjeve (lëngu cerebrospinal) në zgavrat ( barkushet) të trurit duke bërë që ato të rriten në madhësi dhe të shtypin trurin.

Në mënyrë tipike, këta pacientë raportojnë se kanë vështirësi në ecje dhe ndjejnë që këmbët e tyre të ngjiten në tokë, gjë që nga ana mjekësore përshkruhet si një “ecje magnetike”.

Për trajtimin e duhur të pacientëve, kërkohet një diagnozë e saktë dhe e saktë.

Për shkak se simptomat e pacientëve me hidrocefalus BP janë të ngjashme me ato me kushte të tilla si sëmundja e Alzheimerit dhe sëmundja e Parkinsonit, shumë pacientë diagnostikohen gabimisht se i kanë këto gjendje kur në fakt ata kanë hidrocefalus BP.

Një rol të rëndësishëm në diagnostikimin e saktë të pacientëve me Hidrocefalus me Presion Normal luan studimi i rrjedhës së lëngut cerebrospinal.

Sistemi Likvor CELDA është një makinë speciale, me njohuri suedeze, që studion rrjedhën e lëngut cerebrospinal dhe ndihmon në diagnostikimin e saktë të pacientëve me Hidrocefalus me Presion Normal.

Gjithashtu, kjo makinë mund të kontrollojë nëse një valvul i trurit funksionon siç duhet apo jo, gjë që ndihmon në diagnostikimin e pacientëve me valvula të trurit që po përkeqësohen ose po shfaqin simptoma të reja.

Trajtimi i pacientëve me Hydrocephalus me Presion Normal përfshin vendosjen e një valvule të trurit (valvula cerebroventrikulare), e cila derdh lëngun cerebrospinal nga truri në abdomen.

Valvula e trurit rregullon rrjedhën e lëngut cerebrospinal që nuk mund të menaxhohet nga truri duke rezultuar në zvogëlimin e madhësisë së barkusheve të trurit dhe trajtimin e pacientëve.

Me sa duket, një nga pacientët tanë me BP Hydrocephalus e përshkroi ditën e operacionit të valvulës së saj të trurit si “ditëlindja e saj e re”, sepse jeta e saj u përmirësua aq shumë pas operacionit sa u ndje sikur kishte rilindur!

Megjithatë, nëse Hidrocefalusi me Presion Normal lihet i padiagnostikuar dhe i patrajtuar, simptomat e pacientëve mund të përkeqësohen dhe madje të shkaktojnë humbje jete.

/Shqip.com