Art Jetese

Inteligjenca Artificiale po i zbulon kancerët e vegjël që nuk vërehen re nga mjekët

Një sistem – krijuar me inteligjencë artificiale – i testuar nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit Britanik (NHS) ka identifikuar me sukses shenja të vogla të kancerit të gjirit tek 11 gra.

Një sistem i inteligjencës artificiale (AI), i quajtur Mia, analizoi mamografitë e mbi 10 mijë grave.

Shumica nuk kishin kancer, por mjeti identifikoi me sukses të gjitha mostrat me simptoma, si dhe 11 të tjera që mjekët nuk i kishin identifikuar.

Në fazat e tyre më të hershme, kanceret mund të jenë jashtëzakonisht të vogla dhe të vështira për t’u dalluar.

BBC ndoqi Mia në veprim për të zbuluar tumore që janë praktikisht të padukshme për syrin e njeriut.

Por në varësi të specieve, ato mund të rriten dhe përhapen shumë shpejt.

Kanceri te Barbara nuk u vu re nga mjekët

Barbara ishte një nga 11 pacientët, kanceri i të cilëve u zbulua nga Mia dhe jo nga radiologët e spitalit.

Për shkak se tumori i saj 6 milimetra u zbulua kaq herët, ajo u operua menjëherë dhe iu desh vetëm pesë ditë të tjera radioterapi.

Pacientët me kancer të gjirit që është më pak se 15 milimetra, kanë një shkallë të mbijetesës 90 për qind gjatë pesë viteve të ardhshme.

Barbara thotë se është e kënaqur që trajtimi ishte shumë më pak invaziv sesa trajtimi që kishin motrat dhe nëna e saj, të cilat gjithashtu luftuan më parë me të njëjtën sëmundje.

Ajo i thotë BBC-së se një i afërm i ka shprehur ngushëllimet sepse ajo ka një “Big C” (kanceri i madh).

“I thashë që nuk ishte një “C” e madhe, por një shumë e vogël”, tha Barbara, transmeton Telegrafi.

Pa ndihmën e inteligjencës artificiale, kanceri i Barbarës nuk do të ishte zbuluar deri në mamografinë e saj të radhës rutinë tre vjet më vonë.

Ajo nuk përjetoi asnjë simptomë të dukshme. Për shkak se funksionon menjëherë, mjetet si Mia kanë gjithashtu potencialin për të reduktuar kohën e pritjes për rezultate nga 14 ditë në tre, pretendon zhvilluesi Kheiron.

Asnjë nga rastet nuk është analizuar nga vetë Mia. Aktualisht, dy radiologë shikojnë çdo skanim individual, por ka shpresë se njëri prej tyre mund të zëvendësohet nga ky mjet, duke ulur efektivisht ngarkesën e punës.

Mbi 10000 gra u ekzaminuan

Nga 10,889 gra që morën pjesë në testime, vetëm 81 gra nuk dëshironin që inteligjenca artificiale të rishikonte analizat e tyre, tha Dr. Gerald Lipp, Drejtor Klinik i Ekzaminimit të Gjirit në Skocinë Veriperëndimore dhe mjeku që udhëhoqi projektin.

Mjetet e inteligjencës artificiale janë përgjithësisht mjaft të mira në zbulimin e simptomave të një sëmundjeje të caktuar, nëse trajnohen me të dhëna të mjaftueshme.

Kjo do të thotë të futesh në program sa më shumë imazhe të ndryshme anonime të atyre simptomave, nga një gamë sa më e ndryshme njerëzish.

Qasja në këto të dhëna mund të jetë e vështirë për shkak të privatësisë së pacientit.

Sarah Kerruish, shefe e strategjisë së Kheiron Medical, thotë se u deshën gjashtë vjet për të krijuar sistemin Mia, i cili funksionon në teknologjinë kompjuterike të ‘cloud’ të Microsoftit dhe është testuar në miliona mamografi të kryera nga gra në mbarë botën.

“Unë mendoj se gjëja më e rëndësishme që kam mësuar në zhvillimin e AI për një situatë të kujdesit shëndetësor është se ju duhet të ndërtoni gjithë përfshirje që nga dita e parë”, tha Kerruish.

Mjekët e kancerit të gjirit shqyrtojnë mesatarisht rreth 5000 imazhe të gjirit në vit dhe mund të shqyrtojnë 100 në një seri.

“Ka një element lodhjeje. Ndodhin shpërqendrime, dikush hyn, dikush flet në sfond. Ka shumë gjëra që mund t’ju nxjerrin nga rutina juaj e zakonshme. Dhe më vonë pyesni veten se si mund të kishit humbur diçka. Kjo ndodh”, tha Dr. Lip për BBC.

Kur u pyet nëse është i shqetësuar se mjetet si Mia mund t’ia shuajnë vendin e punës, ai beson se teknologjia një ditë mund ta lejojë atë të kalojë më shumë kohë me pacientët.

“Unë e shoh Mia-n si një mike dhe shtesë në praktikën time”, shtoi ai.

Ajo gjithashtu shënoi ciste të padëmshme

Mia nuk është perfekte. Ajo nuk kishte qasje në historinë e ndonjë pacienti, kështu që, për shembull, ajo do të sinjalizonte ciste të cilat tashmë ishin identifikuar nga skanerët e mëparshëm dhe cilësuar si të padëmshme.

Gjithashtu, për shkak të rregullimeve aktuale të shëndetit, elementi i mësimit të makinës në mjetin e inteligjencës artificiale ishte i çaktivizuar – kështu që nuk mund të mësonte gjatë punës, dhe të zhvillohej gjatë përdorimit të tij.

Çdo herë që ajo është përditësuar, duhej të kalonte në një vlerësim të ri.

Mia kreu vetëm një testim me një produkt.

Universiteti i Aberdeen-it e ka vërtetuar në mënyrë të pavarur hulumtimin, por rezultatet e vlerësimit ende nuk janë shqyrtuar.

“Këto rezultate janë inkurajuese dhe tregojnë për potencialin e inteligjencës artificiale në diagnostikim. Nuk ka dyshim se radiologët klinikë të jetës reale janë të domosdoshëm dhe të domosdoshëm, por radiologu klinik që përdor njohuri nga mjetet e vërtetuara të inteligjencës artificiale do të jetë gjithnjë e më shumë një forcë e madhe në kujdesi për pacientin”, tha dr. Katharine Halliday, Presidente e Kolegjit Mbretëror të Radiologëve.

“Inovacionet teknologjike do të kenë një rëndësi të madhe”

Dr. Julie Sharp, kreu i informacionit shëndetësor në Cancer Research UK, tha se numri në rritje i rasteve të kancerit të diagnostikuara nënkuptonte se inovacioni teknologjik do të ishte jetik për përmirësimin e shërbimeve të NHS dhe uljen e presionit mbi stafin.

/Shqip.com