Kulturë

Fillon restaurimi i xhamit shumë vjeçar të Notre-Dame, i cili u dëmtua nga tymi

Marrë nga Reuters

Kur Notre-Dame pësoi dëmtime të mëdha strukturore si pasojë e një zjarri të madh, pjesa më e madhe e xhamit të katedrales historike ishte në gjendje t’i rezistonte nxehtësisë dhe flakëve.

Por dritaret ishin shumë të ndotura me tym dhe pluhur që bllokonin dritën e jashtme dhe errësonin gamën e ngjyrave të xhamit 170 vjeçar, raporton Reuters.

Më shumë se tre vjet pas zjarrit masiv, tetë prodhues xhami nga Franca kanë filluar operacionin e mundimshëm për të pastruar dhe restauruar 39 dritare të larta.

Flavie Serriere Vincent-Petit, kreu i kompanisë së njëjtë të xhamave në Troyes, në jugperëndim të Parisit, ka marrë detyrën për të restauruar 22 dritare.

Procesi i pastrimit të xhamit përfshin fërkimin e butë të sipërfaqes me pambuk të njomur në ujë dhe etanol, një proces delikat dhe i përsëritur që synon grumbullimin e depozitave pa dëmtuar dritaren.

“Ekziston një fazë e madhe pastrimi, për të larë pluhurin e zjarrit dhe papastërtitë që vijnë nga fryma e njeriut, si dhe blozën e qirinjve, kështu që ne mund t’i vendosim dritaret në vend dhe t’i kthejmë shkëlqimin e plotë Notre-Dame,” tha ajo.

Katedralja është mbyllur për restaurim që kur zjarri i prillit 2019 shkatërroi çatinë e saj dhe bëri që spiralja e saj të përplasej nëpër qemerët më poshtë.

Synimi është rihapja e katedrales, e cila daton në shekullin e 12-të, deri në vitin 2024.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022