Lajme

Escobar: Qeveria e Kosovës përgjegjëse për jetën e vështirë të serbëve

Gabriel Escobar, i Dërguari i SHBA-së për Ballkanin
Gabriel Escobar, i Dërguari i SHBA-së për Ballkanin

I dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor dhe për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, Gabriel Escobar, para se të vizitonte manastirin, ka folur në Pejë me përfaqësues të shoqërisë civile dhe mediave nga Gorazhdeci rreth ndikimit të Bankës Qendrore të Kosovës.

Gjatë vizitës së tij në komunën e Pejës, ai ka biseduar me të rinj nga komuniteti shqiptar, serb dhe boshnjak, si dhe u takua me kryetarin e komunës, Gazmend Muhaxheri.

“Kam dashur të vij në këtë qytet, të dëgjoj rrëfimet e njerëzve nga dora e parë se si ndikohen nga vendimi i Bankës Qendrore të Kosovës. Është e vështirë të dëgjosh këto histori dhe të qëndrosh indiferent”, tha Escobar në një deklaratë për Radio Goraxhdevci.

“Këtu ka një komunitet që po vuan vërtet. Ka njerëz që përballen me probleme reale për shkak të mungesës së mundësive për të marrë pensione. Kështu që unë me të vërtetë dua të punoj me Qeverinë e Kosovës me shpresën për të gjetur një zgjidhje urgjente”, tha Escobar.

Ai ka folur edhe për propozimin franko-gjerman në kontekstin e problemeve aktuale.

“Ndërkohë, në një afat më të gjatë, ne ende duhet të punojmë shumë për të zbatuar marrëveshjen historike të normalizimit që arritëm marsin e kaluar. Kështu që ne do të vazhdojmë të punojmë”, tha Gabriel Escobar.

Ai tha se të gjithë qytetarët që jetojnë në Kosovë, kanë mbështetjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

“Mendoj se të gjithë njerëzit në Kosovë mund të llogarisin në mbështetjen amerikane për shqiptarët, serbët, boshnjakët, të gjithë ata që jetojnë në këtë vend. Shpresoj se ata mund të ndjejnë mbështetjen amerikane dhe partneritetin amerikan”, tha Escobar.

Escobar kishte një mesazh për komunitetin serb që ka takuar, por edhe për autoritetet në Kosovë.

“Sa i përket komunitetit që jeton këtu, dua që komuniteti të ndiejë dhe të dijë se qeveria amerikane dëshiron që serbët të jetojnë në Kosovë në kushte sigurie, sigurie dhe dinjiteti dhe ne do të vazhdojmë të punojmë për të. E sa i përket Qeverisë së Kosovës, ata kanë përgjegjësinë për ta bërë atë dhe për këtë do t’i mbajmë përgjegjës”, tha i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor.

/Shqip.com