Art Jetese

Çokollata e zezë ka një rëndësi të madhe për shëndetin

Çokollata ka qenë një delikatesë e preferuar e njerëzve për shekuj me radhë.

Një mik më i mirë në kohë të mira, por edhe në kohë të vështira.

Ka mite që çokollata ka një efekt të keq në trupin tonë.

Shkencëtarët vërtetojnë të kundërtën.

Por kjo vlen për çokollatën e zezë, ndërsa çokollata me qumësht përmban shumë sheqer dhe konsumimi i saj çon në një rritje të papritur të sheqerit në trup.

Kjo është arsyeja pse çokollata e zezë shkakton ndjenjën e ngopjes, ndërsa qumështi shkakton ndjenjën e varësisë ndaj sheqerit.

Çokollata e zezë nuk është vetëm një zëvendësues i ëmbëlsirave për njerëzit që duan të heqin qafe kilogramët e tepërt. Është i pasur me një sërë lëndësh ushqyese të ndryshme.

Kjo çokollatë është bërë nga farat e pemës së kakaos dhe është një burim i pasur antioksidantësh, por gjithashtu ka efekte të shumta pozitive në shëndetin tonë dhe në organizmin tonë.

Lirimi i dopaminës

Kur konsumojmë ëmbëlsira, në trurin tonë ndodh “prodhimi” shtesë i dopaminës dhe serotoninës, të cilat i japin trupit një ndjenjë të mirë. Por ky proces mund të çojë në varësi. Aq sa çokollata e zezë dhe ëmbëlsirat e tjera mund të na japin një ndjenjë kënaqësie, duhet të kemi vetëkontroll për të shmangur varësinë.

Një burim i antioksidantëve

Çokollata e zezë përmban komponime organike që funksionojnë si antioksidantë dhe janë biologjikisht aktive. Këto përfshijnë flavanolet, katekinat dhe polifenolet të cilat janë të dëshirueshme dhe të mira për trupin tonë.

Sipas disa studimeve, kakaoja, si dhe çokollata e zezë e bërë nga farat e pemës së saj, përmbajnë më shumë komponime antioksiduese sesa boronicat.

Antioksidantët neutralizojnë radikalet e lira dhe parandalojnë shfaqjen e stresit oksidativ. Stresi oksidativ kontribuon në procesin e plakjes, ndërsa me kalimin e kohës efektet e tij mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve si: sëmundjet e zemrës, diabeti, sëmundja e Alzheimerit, kanceri apo disa sëmundje të syve.

Përmirëson rrjedhjen e gjakut

Flavanolet e përmendura më parë në çokollatën e zezë mund të stimulojnë endotelin për të prodhuar oksid nitrik.

Dhe një nga funksionet e oksidit nitrik është të dërgojë një sinjal në arteriet tona për t’u çlodhur. Pasojë e relaksimit të arterieve është përmirësimi i qarkullimit të gjakut dhe rënia e njëkohshme e presionit të gjakut.

Që do të thotë se përbërësit që përmbajnë kakao dhe çokollatë të zezë mund të ndikojnë pozitivisht në qarkullimin e gjakut në arterie dhe të ndikojnë në rënien e presionit të gjakut.

Vlera ushqyese e çokollatës së zezë

Konsumimi i çokollatës së zezë, e cila ka një përmbajtje të lartë kakao, nënkupton edhe konsumimin e dozës së rekomanduar ditore të fibrave dhe mineraleve. Nëse marrim parasysh 100 gram çokollatë të zezë që ka 70-85% kakao, ajo përmban sa vijon:

11 gram fibra

Sasi të larta të kaliumit, fosforit, zinkut dhe selenit

67% e dozës së rekomanduar ditore të hekurit

98% e dozës së rekomanduar ditore të manganit

89% e dozës së rekomanduar ditore të bakrit

58% e dozës së rekomanduar ditore të magnezit

Këto lëndë ushqyese përmbajnë 600 kalori dhe një sasi të moderuar sheqeri, ndaj është e rëndësishme të jeni të moderuar me marrjen e tyre.

Ndihmon në funksionet e trurit

Bazuar në një studim që përfshinte vullnetarë të shëndetshëm, u arrit në përfundimin se qarkullimi i gjakut në tru u përmirësua pas vetëm pesë ditëve të konsumimit të kakaos me përmbajtje të lartë flavonol.

Kakaoja si ushqim mund të përmirësojë ndjeshëm funksionin kognitiv tek të moshuarit me çrregullime mendore. Përveç kësaj, ai përmban edhe kafeinë dhe teobrominë, të cilat konsiderohen si faktorët kryesorë për përmirësimin e funksioneve të trurit.

Kundër inflamacioneve

Inflamacioni është pjesë e përgjigjes imune të trupit ndaj baktereve dhe substancave të tjera të dëmshme dhe inflamacioni kronik mund të dëmtojë qelizat dhe indet.

/Shqip.com