Art Jetese

Çiklizmi zvogëlon rrezikun e depresionit dhe ankthit

Mjekët u rekomandojnë më pak ilaçet kundër depresionit njerëzve që shkojnë në punë me biçikletë, ka zbuluar një studim i ri.

Hulumtimi përfshiu rreth 380,000 njerëz që jetojnë në Skoci dhe studimi tregon se çiklizmi për në punë zvogëlon rrezikun e depresionit dhe ankthit.

Udhëtimi me biçikletë rezultoi në një reduktim më të madh të recetave të shëndetit mendor për gratë sesa për burrat, sipas një studimi nga Universiteti i Edinburgut, edhe pse burrat kanë më shumë gjasa të çiklojnë.

Studiuesit kombinuan të dhënat nga 378,253 njerëz të moshës 16 deri në 74 vjeç nga regjistrimi skocez i vitit 2011 me të dhënat e recetave nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar për pesë vitet e ardhshme.

Personat jetojnë dhe punojnë në Edinburg ose Glasgow, jetojnë brenda një milje nga një rrugë biçikletash dhe nuk kishin një recetë për ilaçet kundër depresionit në fillim të studimit.

Studiuesit zbuluan se 15 për qind më pak receta për depresionin ose ankthin ishin shkruar mes çiklistëve në pesë vitet pas vitit 2011, krahasuar me joçiklistët.

Udhëheqësi i kërkimit, profesor Chris Dibben, nga Shkolla e Gjeoshkencave të Universitetit të Edinburgut, tha: “Zbulimi ynë se kjo metodë me kosto efektive dhe e qëndrueshme e udhëtimit në punë përmirëson gjithashtu shëndetin mendor dhe sugjeron që politikat për të investuar në rrugët e biçikletave dhe për të inkurajuar udhëtimin aktiv mund të kenë një ndikim të gjerë përfitimesh. Jo vetëm që mund të përmirësojë shëndetin mendor të njerëzve, por gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e ndotjes së mjedisit dhe bllokimit të trafikut”.

/Shqip.com