Art Jetese

Çfarë e shkakton gjakderdhjen nga hunda, si ta ndaloni atë

Shumë prej nesh përjetojnë më shumë teshtitje, hundë të bllokuara, skuqje dhe kruarje të syve, të gjitha këto disa prej shenjave të alergjisë.

Megjithatë një tjetër sinjalizues i alergjive të stinës mund të jetë edhe gjakderdhja nga hunda.

Në hundë ndodhen shumë enë gjaku, kjo është një nga arsyet se përse ky organ është shumë i ndjeshëm.

Ekzistojnë shumë shkaqe të gjakderdhjes nga hunda, disa mund të jenë shqetësuese dhe të tjera jo.

I ftohti

Dimri dhe pranvera e hershme, nënkuptojnë ndryshme të shpeshta të ajrit.

Nga një ambient me ajër të thatë e të nxehtë, ju papritur mund të gjendeni në një ambient me ajër të ftohtë e të thatë.

Ashtu si buzët tuaja çahen nga luhatja e temperaturës, hunda mund të thahet, të çahet dhe të rrjedhë gjak.

Ngacmoni hundën shpesh

Për shkak të ftohjes, alergjive ose ndonjë traume, ju e ngacmoni hundën shpesh me duar dhe kjo shton irritmin.

Në këto raste është e zakonshme të shihni një mukozë me nuancë gjaku.

Nëse keni alergji, atëherë duhet të flisni me mjekun tuaj, për mënyrën më të mirë për të mjekimit.

Mund të jetë për shkak të alergjisë

Nëse keni alergji, irritimi dhe  ilaçet e alergjisë, mund të shkaktojnë gjakderdhje të hundës.

Por nëse e përdorni në mënyrë të gabuar, duke e afruar sprucuesin deri në mes të hundës, mund të irritoni septumin duke shkaktuar gjakderdhje.

Gjakderdhja nga hundët është shenja më e zakonshme e këtij çrregullimi gjenetik, dhe ato shpesh fillojnë në moshë të mesme.

Një shkak tjetër mund të jetë hemofilia, një çrregullim i trashëguar, ku gjaku nuk mpikset siç duhet.

Së bashku me gjakderdhjet e shpeshta dhe të vështira për t’u ndalur nga hunda, ky çrregullim shoqërohet me dhimbje dhe ënjtje të kyçeve, gjakut në urinë ose jashtëqitje dhe hematoma.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.58
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.75
Sot : 24/09/2022