Lajme

Brenda mendjes së prokurorit special Jack Smith: Një udhëtim përmes karrierës dhe personalitetit të tij (Video)

Foto ilustrim nga Thomas Levinson/The Daily Beast/Getty/Reuters/scp-ks.org

Mediumi i njohur MSNBC, ka publikuar një reportazh për profilin e prokurorit Jack Smith, i cili është caktuar të hetoj rreth ish-presidentit amerikan Donald Trump.

Televizioni ka përshkruar punën e Smith në lidhje me padinë e ngritur ndaj ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi. MSNBC sjellë një përmbledhje brenda mendjes se prokurorit special dhe vendimeve e pikëpamjeve të tij, të cilat nxjerrin në dritë se si ka funksionuar edhe në të kaluarën e tij gjatë hetimeve të ndryshme.

Prokurori Jack Smith në të kaluarën e tij ka ngritur padi ndaj presidentëve dhe grupeve mafioze, para se të merrte detyrën për të vendosur rreth padisë ndaj ish-presidentit të SHBA-ve, Donald Trump, thotë ky mendium.

Prokurori Smith ka një histori të “bujshme” të ndjekjes penale të presidentëve dhe krerëve aktual të shteteve të ndryshme.

Pra, prapa vetës ai ka një cikël të ndjekjeve penale. Kjo do të thotë se ai është i gatshëm për padi, meqenëse ka arritur në pikën që ka vendosur të padisë ish-presidentin Trump. Në të kaluarën, ai e ka paditur edhe ish-presidentin e Kosovës, sa ishte në detyrë. Akuza rëndonte mbi ish-presidentin e shtetit, Hashim Thaçi, për ndërmarrje të përbashkët kriminale, sqaron gazetari, duke u bazuar në aktakuzën e ngritur nga Dhomat e Specializuara të Kosovës.

Në raportin special nga mediumi amerikan MSNBC, Smith përshkruhet si një profesionist që nuk i kushton shumë vëmendje sulmeve që vijnë nga jashtë.

“Ai vetëm me qetësi dhe këmbëngulje parashtron atë që ai thotë se është e vërteta e tij”, thuhet në raportin mbi profilin e prokurorit Smith.

Duke e analizuar profilin e Smithit, MSNBC e merr si shembull ecurinë e gjykimit të ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçit, duke i vënë theksin rastit të tij dhe atij të ish-presidentit amerikan Trump.

MSNBC përmend rastin kur Thaçi po përpiqej të përdorte takimin me presidentin amerikan Trump, për t’i bërë presion SHBA-së, që të ndikonte në drejtësi, në rastin e tij.

Gjithashtu, mediumi amerikan i vë theksin nuhatjes së prokurorit Smith dhe profesionalizmit të tij në këtë rast.

“Smith është një prokuror i guximshëm, që njërin sy e mbante në botën reale se çfarë po ndodhë, ndërsa tjetrin në sallën e gjyqit, duke i mbrojtur kërkimet e tij. Smith kishte deklaruar se Hashim Thaçi është një kriminel lufte, që po mundohej ta binde Trumpin që t’i kryente një nder”, n e MSNBC-së.

Tutje, në rastin e Thaçit, kur ai kishte parandaluar një takim në Shtëpinë e Bardhe, mes tij dhe Trumpit, në profilizimin e raportuar, Smith perceptohet se e kreu një lëvizje si në lojën e shahut, duke e bërë një lëvizje “mat”.

I pandehuri kishte bërë gjithashtu përpjekje të përsëritura për të penguar dhe minuar prokurorinë që zhvillonte një fushatë të fshehtë për të anuluar ligjin mbi të cilin ishte krijuar Gjykata Speciale. Taktikë kjo e njohur për rastet e mafies, raste tjera të krimeve të luftës, thotë gazetari.

Jack Smith është një super prokuror që vënë re hetim pas hetimi. Ndërsa, Trump ka bërë ato lloj gjërash sa që akuzohet për to.

Kështu që Smith i di ato lëvizje që ai bëri për qëllimin për t’i rritur ato në këtë rast. Unë ju thashë për dhënien e përgjegjësisë, pavarësisht se sa kohë ka kaluar.

“Nuk mund të ketë kurrë një datë për përgjegjësinë. Dëgjoni nga viktimat që kanë pritur dy dekada për t’u dëgjuar. Akuzat këtu nuk kanë të bëjnë drejtpërdrejt me ngjarjet e luftës që ka ndodhur 20 vjet më parë në Kosovë. Ato kanë të bëjnë me përpjekjet për të frikësuar njerëzit që të mos i tregojnë kësaj gjykate se çfarë u ndodhi atyre 20 vjet më parë dhe për të penguar punën e këtij institucioni me çdo kusht”, citohet Smith në një deklaratë të dhënë gjatë seancave ndaj Salih Mustafës.

Duke folur për pengimin e njerëzve që përpiqen të ndalojnë punën, gazetari thotë se Smith e bënë atë nëse ju po dëgjoni jehonën e akuzës së Liz Cheney kundër Trump, për atë lloj pengimi dhe frikësimi të dëshmitarëve në hetimin e grushtshtetit.

Tani ky grusht shtet është pjesë e asaj që Smith po e heton. Ka gjithashtu paralele që Smith është përballur me autoritarët që përpiqen të përdorin gënjeshtrat dhe mediat si pjesë e një komploti të supozuar kriminal.

“Të akuzuarit duke kryer krimet e tyre, u përpoqën të përforcojnë dëmin që shkaktuan duke zhvatur mediat në Kosovë për të publikuar. Gazetarët me etikë në Kosovë refuzuan të publikonin dokumentet që të akuzuarit u përpoqën t’u siguronin atyre”, thotë Smith tutje sa ishte pjesë e Gjykatës Speciale.

Tani një kontekst historik shumë i ndryshëm, por interesant të shohësh prokurorin Smith duke u marrë me botën. Se si ne jetojmë në mënyrën sesi mediat dhe informacionet, pretendimet dhe gënjeshtrat mund të tërhiqen në komplote kriminale dhe ndërkohë që të gjithë e kuptojnë, e sigurisht një avokat si ai që duhet të ketë një mbrojtje të gjerë për fjalën. Fjala e lirë nuk mund të jetë e lirë kur kryekomandantët e luftës apo grushtshteti, kur ai fjalim bëhet një instrument ose një veprim i drejtpërdrejt që lidhet me grushtet e shtetit ose krimin.

“Avokatët e Trump janë nën vëzhgim për pengimin e mundshëm në rastin “Mar-A-Logo”. Nuk e dimë nëse ai lloj hetimi pengues arrin Trump apo jo, por ai përdor shpesh avokatët si ndërprerje. Por, gatishmëria e Smith për të mbledhur “pengesa” në një rast më të gjerë, sigurisht se është diçka për të cilën ekipi i Trump duhet të shqetësohet”, deklaron gazetari gjatë prezantimit.

Tutje ai sqaron se ‘në fushat e tjera të ligjit që përfshijnë shqyrtimin ose akuzimin e politikanëve në sistemin tonë, quhet korrupsion ose integritet publik. Tani është zakonisht më shumë për ryshfetet sesa për grushtet apo krimet e luftës. Kjo është një gjë e habitshme që mund të më keni dëgjuar dhe që përmendet’, nënvizon ai.

Televizioni përmend përvojën e prokurorit Smith në ndjekjen penale të krerëve të shtetit ose edhe të rasteve të presioneve politike, si Giuliani, derisa sqaron se ai ka eksperiencë konkretisht në këtë fushë, ai e drejtoi Departamentin e Integritetit Publik, i cili merret me rastet e korrupsionit të nivelit federal.

“Tani ai njeh shumë njerëz, dhe ka shumë miq në Uashington, duke e lënë pas një kohë të gjatë duke hetuar anëtarë të Kongresit, në të dyja partitë. Shumë prej tyre nuk përfunduan duke i akuzuar, por ata e dinë që ju janë të hetuar që një kohë më të gjatë. Në një nga daljet e tij të rralla publike, Smith e shpjegon se ndjekjet penale që kanë të bëjnë me korrupsion, kërkojnë që të dëshmohet qëllimi nga mënyra se si kjo është diçka Trump e di dhe kjo është arsyeja pse ai është aq i kujdesshëm në shmangien e të dhënave, saqë duhet të provojë se dikush kishte qëllimin korruptiv atë kohë, që mund të ishte e vështirë të provohet’.

Prokurori Smith gjithashtu tregoi se si disa zyrtarë qeveritarë mohonin problemet e tyre të korrupsionit.

“Cili ishte qëllimi i një personi? A e bëjnë ata këtë në mënyrë të korruptuar? Unë shpesh herë shkoj në vende dhe gjëja e parë që e dëgjoj është “jo nuk kemi një problem korrupsioni këtu Jack” dhe reagimi im i menjëhershëm është se “ju patjetër e keni një problem korrupsioni”.

Përvoja e tij tingëllon si një nxitje, por unë përpiqem t’ju jap të gjitha faktet që kemi. Njerëzit e prokurorit Smith e kanë theksuar përfundimisht këtë si përvojë dhe është gjithashtu mund të ndërpritet nga të dyja mënyrat sepse përmenda se ky është një vend pikërisht kaq i vështirë. Fusha e marrëdhënieve me politikanë ku ai dhe ekipi i tij tejkaluan dhe humbën duke përfshirë një rast të madh ku ata ndoqën dikë.

A nuk kam qenë zëvendëspresidenti më i madh i SHBA-ve?

Televizioni përmend rasin e ish-senatorit John Edwars, i cili pranoi se kishte lidhje jashtë martesore, ndërsa gruaja e tij po luftonte me kancerin. Rënia e demokratit Edwards ishte po aq e madhe sa vendimi i një jurie federale në Karolinën e Veriut, e cila e akuzi atë për gjashtë krime. Prokurorët federalë thonë se ai përdori në mënyrë të paligjshme 925 mijë dollarë.

Dhe në çështjen e Edwards në vitin 2011, padinë e bëri Jack Smith.

Padia përfshinte akuzat për financimin e fushatës dhe përdorimin e donacioneve në mënyrë të paligjshme nga Edwards, me qëllim që ta fshihte zonjën e tij nga votuesit.

“Tani, Edwards luftoi dhe se pavarësisht se nuk ishte një person shumë dashamirës në atë kohë, ai fitoi. Edwars siguroi një vendim të pafajshëm sepse prokurorët nuk i kishin provat e mjaftueshme. Ky ishte një dështim i Smith dhe erdhi një kontekst pasi i njëjti departament ishte kritikuar më parë shkaku i humbjes së rasteve si ky i Edwards”, thotë tutje televizioni.  

Lexo edhe:
The Daily Beast: Jack Smith, ka një histori të akuzave ndaj presidentëve

“Tani duhet të keni parasysh se këto humbje në gjykata janë të rralla, pasi prokurorët penalë kanë shkallë shumë të lartë të dënimit, në të vërtetë ata bëjnë që shumica e të pandehurve të deklarojnë se shkojnë në gjyq dhe pastaj fitojnë. Në të njëjtën vepër që ka të bëjë me korrupsionin, Smith arriti një fitore duke dënuar guvernatorin republikan të Virgjinias, Bob McDonald, për akuzat për korrupsion, sa ishte në detyrë. Por, edhe ajo çështje u ndërlikuar më vonë, kur Gjykata e Lartë e përmbysi. Ky është profili i një prokurori shumë të ashpër, serioz dhe të matur. Shumicën e herëve ai është efektiv. Ai duket se nuk ka frikë nga gjërat që siç ju përmenda në krye të këtij raporti, duket se i “ngulin” kaq shumë miq, prokurorë e qeveritarë”, deklaron gazetari i MCNBC.

Si çdo prokuror i mirë e i pavarur, jopartiak, sipas tij, Smith-it duket se nuk i intereson asgjë.

“Kjo është e mirë për ligjin, kjo do të thotë që vetëm koha do të tregojë nëse ish-presidenti amerikan Donald Trump do të paditet ose jo”, e mbyllë videon televizioni amerikan.

/Shqip.com