Kulturë

Arkeologët në Spanjë gjejnë gdhendje 14,000-vjeçare

Arkeologët nga universiteti i Barcelonës zbuluan gdhendje të lashta që janë rreth 14,000 vjet të vjetra, njoftuan studiuesit në një deklaratë.

Gdhendja e epokës së Paleolitit të hershëm u gjet pranë qytetit të Lleida, i cili është rreth një orë larg nga Barcelona.

Arkeologët kishin punuar në vend për disa kohë, pasi kishin zbuluar më parë skeletin e pjesshëm të një gruaje që studiuesit e kanë quajtur Linya, emri i saj një referencë për shpellën ku ajo u gjet, Cova Gran de Santa Linya, raporton Artnews.

Gdhendjet, megjithëse të gjetura në të njëjtin vend, i paraprijnë Linya-s me disa shekuj, sipas hulumtimit të datimit të karbonit. Sipas arkeologëve, fragmenti ndihmon në krijimin e një sixhadeje më të madhe të jetës së kolonëve të parë të rajonit verilindor të Spanjës.

Jorge Martínez-Moreno, një studiues që ndihmoi në gjetjen e gdhendjes, tha në një deklaratë se ka elementë dhe burime vizuale me të cilat mund të tregohen histori ose të specifikohen hapësira që tregojnë se personi ose personat që i ekzekutuan ishin inteligjentë dhe të aftë teknikisht, dhe se kombinimi i disa rreshtave ishte në gjendje të gjeneronte vizualizime me një përmbajtje të lartë empatike që ne kemi qenë në gjendje t’i deshifrojmë mijëra vjet më vonë.

Ndërsa syri i lirë nuk mund ta dallojë plotësisht gdhendjen, një skanim 3D ndihmoi në zbulimin e figurës që ishte një dhi dhie pireneane e njohur në gjuhën e folur si bukardo.

Idhulli pireneas është zhdukur që nga viti 2000, pasi presionet e gjuetisë dhe më vonë konkurrenca ndërmjet specieve me kafshët e zbutura të kullotës, si bagëtia, e varfëruan popullsinë e saj të vogël.

Idhulli pireneas, në fakt, u zhduk dy herë. Së pari, idhulli i fundit u vra nga një pemë e rënë në vitin 2000. Më pas, në vitin 2003, shkencëtarët spanjollë arritën të klononin një dhi dhe t’i jepnin fund, por kecja vdiq pak pas lindjes për shkak të një defekti në mushkëri.