Teknologji

Apple, Google dhe Microsoft do të eliminojnë fjalëkalimet

Apple, Google dhe Microsoft njoftuan se do të eliminojnë fjalëkalimet për t’i zëvendësuar ato me metoda të tjera të sigurta identifikimi.

Sipas njoftimit, disa kompani të mëdha të teknologjisë thonë se vërtetimi vetëm me fjalëkalim është një nga problemet më të mëdha të sigurisë në ueb.

“Në thelb, ajo që po bëjmë është që ju lejojmë të përdorni pajisjen tuaj të përditshme, të njëjtën gjë që bëni disa herë në ditë, për të zhbllokuar pajisjen tuaj tani për t’u identifikuar, në një mënyrë që është më e sigurt se çdo gjë tjetër. ju po bëni sot,” tha Megan Shamas, një zëdhënëse e FIDO, kompania e vërtetimit që kryeson akuzën.

Së bashku, Apple, Google dhe Microsoft planifikojnë të ndjekin një standard të krijuar nga Aleanca FIDO dhe Konsorciumi World Wide Web.

Kjo do të thotë se faqet e internetit dhe aplikacionet mund të ofrojnë një opsion pa fjalëkalim. Përdoruesit do të identifikoheshin me të njëjtën metodë që përdorin disa herë çdo ditë për të zhbllokuar pajisjet e tyre, si p.sh. një verifikim i thjeshtë i gjurmës së gishtit ose fytyrës së tyre, ose një PIN i pajisjes.

Pa fjalëkalime, përdoruesit nuk do të kishin më nevojë të ruanin informacionin e tyre personal në një server të largët.

Microsoft vlerëson se ka 921 sulme me fjalëkalim në sekondë. Shkelja mesatare e të dhënave i kushton një kompanie më shumë se 4 milionë dollarë. Ata po bëhen gjithashtu më të zakonshëm, duke u rritur me 68% nga 2020 në 2021.

“Çfarëdo që përdorni për të zhbllokuar pajisjen tuaj, qoftë ajo një fytyrë apo një gjurmë gishti, apo model apo pin, më pas mund ta përdorni këtë për t’u identifikuar në të gjitha pajisjet tuaja dhe këto të dhëna mbeten private për ju. Dhe më e rëndësishmja, ajo nxjerr nevojën për një fjalëkalim krejtësisht jashtë ekuacionit, “tha Shamas.

Shumë platforma përdorin tashmë metoda të hyrjes pa fjalëkalim, por partneriteti i sapo shpallur do ta bëjë atë më të zakonshëm.

Ndryshimi nuk do të jetë i menjëhershëm, por FIDO pret një internet shumë më pa fjalëkalim deri në vitin 2023.