Lajme

Intervistë-Ambasadori Walker:Serbia ka investuar shumë në propagandë kundër masakrës së Reçakut

Ish-ambasadori i OSBE-së në Kosovë, William Walker

Ish-ambasadori i Misionit Verifikues të OSBE-së në Kosovë, William Ëalker, thotë se Serbia ka investuar shumë në propagandë për të mohuar masakrën e Reçakut, e cila u krye nga forcat policore dhe ushtarake serbe.

Më tutje Walker është shprehur se presidenti aktual serb Aleksandar Vuçiq ishte në zinxhirin komandues të Sllobodan Millosheviçit, i cili kishte dhënë urdhrin për kryerjen e kësaj masakre më 15 janar 1999.

“Që në fillim Serbia ka thënë se kjo ngjarje nuk është e vërtetë. Ata kishin shumë justifikime, se unë jam agjent i CIA-s me mbulesë ndërkombëtare nga OSBE-ja, se jam dërguar këtu nga CIA ose nga Departamenti i Shtetit ose nga Shtëpia e Bardhë për të shkatërruar disi Serbinë dhe se kam qenë i gatshëm t’i them çdo gënjeshtër. shkatërrojeni”, thekson ish-ambasadori i OSBE-së.

“Kur e di që ministri i Propagandës në kohën e Millosheviqit ishte një zotëri i quajtur Aleksandar Vuçiq dhe se po përhapte të gjitha këto qesharake për mua dhe për çfarë kam ardhur në Kosovë, e kuptoj pse ai ende përdor temën e masakrës. i Reçakut dhe cili ishte versioni serb i asaj që ndodhi,” shton Ëalker.

Po ashtu, ai pohon se histori të tilla mohimi po dilnin vazhdimisht nga Beogradi kur Vuçiq ishte ministër i Propagandës, duke përmendur rastin Panda që ndodhi në Pejë.

Intervista

“Nëse flasim për vrasjet në lokalin Panda në Pejë, ka një lidhje mes historive të dala nga Beogradi kur Vuçiq ishte ministër i Informatave, nëse doni janë shumë konsistente, deri më sot flasin për Reçakun si. nëse nuk do të ndodhte ose Walker e shtrembëronte ose Ëalker do ta përdorte atë për të shkatërruar disi Serbinë,” pohon ai.

Sipas Walkerit, propaganda e Vuçiqit duhet kuptuar në të gjitha kryeqytetet evropiane kur është fjala për masakrën e Reçakut.

“Unë mendoj se të gjithë në kryeqytetet e Evropës që kanë njohuri për Vuçiqin dhe propagandën serbe e kuptojnë, shumë nga njerëzit që janë tani në ministritë e jashtme të pjesës tjetër të Evropës ishin shumë të rinj për të ditur për Reçakun në atë kohë, por Vuçiq dhe çfarë ai bën me informacione, dezinformata, mendoj se kuptohet në të gjitha kryeqytetet e Europës”, ​​thotë Walker.

Për ish-ambasadorin e OSBE-së në Kosovë, presidenti serb Vuçiq ishte në zinxhirin komandues të Qeverisë së Millosheviqit në kohën kur ndodhi masakra e Reçakut.

“Shumica dërrmuese e krimeve të luftës të kryera këtu janë kryer nga trupat serbe, policia serbe, ushtria serbe dhe forcat speciale serbe. Vuçiq ishte në zinxhirin komandues të Qeverisë së Millosheviqit, kur do të kenë Gjykatën Speciale për ta, ky ishte një zinxhir i vërtetë komandues. Shikoni çfarë bëri ushtria serbe, policia serbe, njerëzit që ishin nën komandën e Millosheviqit dhe Vuçiqit”, thotë ai.

Walker thotë se Rusia vazhdon të jetë mbështetëse e Serbisë dhe, sipas tij, nëse vendet e Ballkanit duan të qetësohen, atëherë ndikimi rus në këtë rajon duhet të zvogëlohet.

“Nëse Ballkani do të qetësohet ndonjëherë, do të kërkojë që ndikimi rus në zonë të reduktohet. Rusia është ende një mbështetëse e fortë e Serbisë, pavarësisht nga pozicioni i Serbisë. E kuptoj që Serbia mund të jetë shumë e ashpër në negociata për disa çështje, mendoj se kjo rrjedh nga Moska, mendoj se pjesa tjetër e komunitetit ndërkombëtar duhet të jetë pak më e ashpër ndaj Serbisë nëse duan të jenë pjesë e botës moderne. Nëse duan që Evropa të jetojë në paqe, Moska duhet të tërhiqet. Nuk e shoh që po ndodh tani me procesin e negociatave këtu, çfarë po ndodh në Ukrainë, është e qartë se Rusia, veçanërisht nën zotin Putin, por e kuptoj nëse ai bie, njerëzit që mund të vijnë më pas mund të jenë nacionalistë edhe më keq .

Këto komente Walker i bëri gjatë një interviste për The Geopost.

/Shqip.com